Δεν διαπραγματεύεται ο Μουτζούρης για το Θόλος

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε στο υπουργείο αλλά στο μεταναστευτικό το νερό έχει μπει στο αυλάκι» δηλώνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην κατά τη γνώμη του σωστή διαχείριση που έχει πραχθεί αναφορικά με το μεταναστευτικό. Θέλοντας να αποδώσει τα εύσημα στον κ. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ανέλαβε τα Υπουργικά Καθήκοντα της Μετανάστευσης και Ασύλου, επισκέφθηκε το αρμόδιο Υπουργείο, και συζήτησε μαζί του για το επικείμενο έργο που θα ακολουθήσει. Μάλιστα, αποφασίστηκε από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, η υπογραφή παράτασης της απόφασης δημιουργίας υπερδομής στο Θόλος της Χίου ωσότου το επόμενο έτος. Πιο συγκεκριμένα εφόσον ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής την 1η Σεπτέμβρη του 2024, αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με την προαναφερθείσα παράταση, την 3η Μαϊου 2025.
Στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός επισήμανε, ότι το συγκεκριμένο υπουργείο δημιουργήθηκε στις αρχές μιας πολύ μεγάλης κρίσης το 2020 και τόνισε πως η χώρα υλοποιεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
«Τα δείγματα γραφής που έχει δώσει η κυβέρνηση είναι θετικά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «εργαζόμαστε να αυξήσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων ώστε να έχουμε μια σταθερή ροή χρηματοδότησης» με την Ελλάδα να διεκδικεί μεγαλύτερο ποσοστό.Υπογράμμισε επίσης ότι αναγνωρίζεται η υποδειγματική δουλειά που έχει γίνει από τη χώρα μας και σημείωσε πως το υπουργείο αντιμετωπίζει και τις νέες προκλήσεις της νόμιμης μετανάστευσης.
Αναφερόμενος στα ασυνόδευτα ανήλικα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως έχει γίνει αξιοσημείωτη δουλειά για πονεμένες ψυχές που έφτασαν από τραυματισμένες περιοχές και πως είναι αποστολή που έχουμε φέρει εις πέρας και έχουμε εισπράξεις τα εύσημα.
Ωστόσο, οξύμωρο φαίνεται το γεγονός της πίστης των Χιωτών στο πρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, όταν, μιλώντας με ποσοστά, η Χίος ανήλθε δεύτερη Πανελλαδικώς ψηφίζοντας το δεξιό κόμμα, και αυτή τη στιγμή το ίδιο κυβερνητικό πρόσωπο που στήριξε το νησί, αποφασίζει συνάμα με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, να δημιουργηθεί υπερδομή φιλοξενίας ωφελούμενων πολιτών τρίτων χωρών στην περιοχή Θόλος, ενώ ως γνωστόν ο λαός τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται για την ασφαλή διατήρηση αυτού του τόπου.
Όπως αναμένεται από τα σχέδια κατασκευής της υπερδομής, αυτή φαίνεται να εκτείνεται σε επιφάνεια  141.600m, ενώ αναμένεται μέσα να περιλαμβάνονται 3 παιδικές χαρές και 2 γήπεδα, πέρα από τα προκατασκευασμένα κτίρια, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ύδρευση και αποχέτευση ακαθάρτων, κλιματισμό και φωτισμό, ρευματοδότες κίνησης, ηλεκτρικές συσκευές τύπου τηλεόρασης και ρούτερ για την ευκολότερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τα δεδομένα, πυρόσβεση και πυρανίχνευση, καθώς και ιατρικές  συσκευές.  Τέλος, αναμένεται η υπερδομή να φιλοξενεί λόγω χωρητικότητας 580 άτομα γενικού πληθυσμού, 650 ειδικών ομάδων και τέλος, 570 άτομα στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης.
Όσον αφορά την αντίδραση της Περιφέρειας, η Περιφερειακή Αρχή Κωνσταντίνου Μουτζούρη, παραμένοντας σταθερή και αταλάντευτη στις θέσεις της για το μεταναστευτικό, εκφράζει για πολλοστή φορά την αντίθεση της σε οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας δομής στην Χίο δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου όπως αυτό αναπτύσσεται από το αρμόδιο υπουργείο.
Ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Αναπτύσσονται επ’  εσχάτω σκέψεις για την Χίο. Η Χίος παρέμεινε, ευτυχώς και επιτυχώς, χωρίς νέα «μείζονα» δομή για οικονομικούς μετανάστες παρανόμως εισελθόντων στη χώρα. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου παραμένοντας αταλάντευτη στις απόψεις της θα αγωνιστεί για τη διατήρηση αυτής της επιτυχίας του Χιακού λαού στηρίζοντας τους αγώνες του ενάντια στις δομές όπως έχει πράξει τα προηγούμενα χρόνια”.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.